На писателката Здравка Евтимова бе присъдена Националната награда Христо Г. Данов за

...
На писателката Здравка Евтимова бе присъдена Националната награда Христо Г. Данов за
Коментари Харесай

Здравка Евтимова с голямата награда "Христо Г. Данов"

На писателката Здравка Евтимова бе присъдена Националната премия „ Христо Г. Данов ” за повсеместен принос в книжовната просвета. Това бе оповестено през вчерашния ден в Пловдив, на тържествена гала в двора на къщата музей на патрона на премията. Признанието обаче ще бъде връчено на обособена гала в София, поради неспособност на писателката да участва на събитието, оповестиха от Министерството на културата.

Здравка Евтимова живее и работи като преподавател в Перник, само че нейни разкази са в образователните стратегии на Дания и Съединени американски щати. Произведенията й са издавани в над 30 страни по света, печелят самопризнания на международни състезания като „ Утопия 2005 “ в град Нант, Франция, и този на радио Би Би Си - Лондон. Носител е на редица български и интернационалните награди. Автор е на сборниците " Разкази против горест ", " Разкази от сол ", " Разкази за другари ", " Сълза за 10 цента ", " Кръв от къртица ", " Пернишки разкази ", " Юлски разкази ", както и на романите " Четвъртък ", " Арката ", " В тил ", " Една и съща река ", " Зелените очи напразно ". 

Тя е и талантлив и преводач, превела е повече от 25 романа от британски, американски и канадски създатели на български език, както и произведения на български писатели на британски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Англия, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Това е част от богатата креативна биография на Здравка Евтимова, показана от доцент доктор Венцислав Велев, консултант на министъра на културата Боил Банов.

Победителите в състезанието за Националната премия „ Христо Г. Данов ” бяха избрани от жури, в което вземат участие представители на уредниците – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от експерти в региона на книгоиздаването и литературата. Ето и цялостния лист с лауреатите за 2020 година: българско издателство - „ Просвета – София “; автор на българска художествена литература - Вивиан Асса, създател на книгата „ Моят Шабат “ на издателство „ Факел “; преводач на художествена литература - Албена Стаменова, за превод на книгата „ Писма до Украйна “, създател Юрий Андрухович (изд. „ Парадокс “); създател в региона на хуманитаристиката - Хюсеин Мевсим с книгата „ Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки “ („ Жанет 45 “), създател на издание за деца - Тони Шан, псевдоним на Антоанета Николова, авторка на книгата „ Приказки за страната Е “, изд. „ СОНМ “; художник или дизайн и оформление на книга - Кирил Златков, художник на книгата „ Поезия. Ронсар “ от Пиер дьо Ронсар, превод Кирил Кадийски, издава „ Колибри “, показване на българската книга - Lexicon, Платформа за българска литература; библиотечно дело - Регионална библиотека „ Христо Смирненски “ в град Хасково.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР